Sukujuuret tutuiksi -tapahtuma 24.9.2022 Kangasniemellä

Kangasniemen kunnantalolla järjestettiin kaikille avoin ja ilmainen Sukujuuret tutuiksi -tapahtuma lauantaina 24.9.2022 klo 10.30–17.45. Tapahtuman järjestivät Laitisten, Liikasten, Liukkosten, Lukkaristen, Marttisten ja Tissarin sukuseurat sekä Suur-Savon Sukututkimusyhdistys.

Tapahtuman tarkoituksena on lisätä ihmisten kiinnostusta sukujuuriensa selvittämiseen ja tuoda esiin, miten sukuseurat ja sukututkimusyhdistys voivat auttaa tiedon löytämisessä. Asiantuntijaesitelmistä saa tietoa sekä asiakirjoihin perustuvasta perinteisestä sukututkimuksesta että dna-testien hyväksikäyttöön perustuvasta ns. geneettisestä sukututkimuksesta. Päivän aikana saa myös vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mistä aloittaa, jos haluaa selvittää omia sukujuuriaan ja millaisia lähteitä siihen on tarjolla?
  2. Mitä hyötyä dna-testeistä voi olla suvun varhaishistorian ja sukulaisuussuhteiden selvittämisessä?
  3. Millaisia tavoitteita sukuseuroilla on ja mitä ne voivat tarjota jäsenilleen?
Sukuseurat ja sukututkimusyhdistys kertovat toiminnastaan omissa esitelmissään, ja aulan esittelypisteissä voit tutustua niiden julkaisuihin ja muihin tuotteisiin sekä liittyä jäseneksi. Voit
myös saada apua sukujuurille pääsemisessä. Avunsaanti onnistuu todennäköisemmin, jos sinulla on tiedossasi ennen vuotta 1907 syntyneen esivanhempasi syntymäpäivä. Sukukirjojen henkilöhakemistoista voidaan myös tarkistaa, onko niissä omiin juuriisi sisältyviä sukuja ja henkilöitä.

Kangasniemellä on asunut 1500-luvulta lähtien tapahtuman järjestäjien sukuihin kuuluvia ihmisiä. ”Avioliittojen kautta kangasniemeläisten sukujen kesken on syntynyt niin paljon sukusiteitä, että enemmistöllä Kangasniemen asukkaista ja paikkakunnalta pois muuttaneista on näihin sukuihin kuuluvia esivanhempia.” (Kangasniemen Kunnallislehti 20.4.2022)

Sukujuuret tutuiksi -tapahtuma 24.9.2022

OHJELMA (Päivitetty 23.9.2022)

Huom. Tarkempi ohjelma on julkaistu 24.9.2022. Siirry tarkempaan ohjelmaan tästä (tai avaa pdf).

10.30 Kunnantalon ovet ja esittelypisteet avautuvat yleisölle

10.30–12.00 Kunnantalon aulassa:

Mahdollisuus tutustua sukuseurojen ja sukututkimusyhdistyksen esittelypisteisiin ja liittyä jäseneksi. Myytävänä on sukukirjoja ym. tuotteita. (Käteismaksu). Kangasniemen kotiseutuyhdistyksellä on myös esittelypiste.

12.00–13.30 Kangasniemi-salissa:

Sukuseurojen ja Suur-Savon Sukututkimusyhdistyksen toiminnan esittelyt sekä sukutilakunniakirjan luovutus (ProAgria Etelä-Savo ry), puheenjohtajana Jouni Kakkonen, Laitisten Sukuseura

13.30–14.15 Kahvitauko

Kahvitarjoilu (vapaaehtoinen kahvimaksu) on saatavissa kahvilipulla, joka jaetaan aulan ilmoittautumispisteellä ennakkoon ilmoittautuneille.

14.15–16.15 Kangasniemi-salissa asiantuntijaesitelmät, puheenjohtajana Jouni Kakkonen, Laitisten Sukuseura

14.15-15.15 FM Olli Liikanen: Tietoisku perinteisestä sukututkimuksesta
Miten sukututkimuksessa pääsee alkuun? Mitä kirkonkirjat, henkikirjat ja perukirjat kertovat esivanhempien elämästä? Millaista lisävalaistusta voi hakea oikeuksien pöytäkirjoista, lääninhallitusten arkistoista ja muista aineistoista?

15.15-16.15 FM Ari Kolehmainen, ammattisukututkija (Suku- ja historiapalvelu Menneen jäljet): Kangasniemen sukujen isälinjojen vaiheita ja keskinäisiä yhteyksiä
Onko Kangasniemen sukujen asutushistoriallisella taustalla jotain yhteistä? Mistä päin Kangasniemeä on asutettu ja onko Kangasniemen seudulta löydettävissä asutushistoriallisia sukujen "ryppäitä"?

16.15–16.45 Kunnantalon aulassa:

Mahdollisuus tutustua sukuseurojen ja sukututkimusyhdistyksen esittelypisteisiin ja liittyä jäseneksi. Myytävänä on sukukirjoja ym. myyntituotteita (Käteismaksu). Kangasniemen kotiseutuyhdistyksellä on myös esittelypiste.

16.45–17.45 Hautausmaakierros (Kangasniemen vanha hautausmaa, Kirkkoniementie 2)

Pyydämme, että kirkolle siirtyvät vain liikuntarajoitteiset autolla ja muut kävellen.
Kokoontuminen ryhmiin kirkon eteläpuolelle isojen portaiden luo.

Pysäköintipaikat: Kangasniemen kunnantalon pihalla. Lisäksi osoitteissa: Otto Mannisen tie 1-3 (Osuuspankki), Otto Mannisen tie 4, Kirkkoniementie 2 (hautausmaan lähellä) ja Satamatie 2.

Ravintolat ja kahvilat: Pizzeria Kebab Tabasco (Otto Mannisen tie 6), Kahvila Irastop (Keskustie 1) sekä Oluthuone Pikku Päkä (Keskustie 1). Lisäksi muita ruokapaikkoja ja kahviloita 1–2 km:n päässä keskustasta.

Lisätietoja ja tapahtuman materiaaleja päivitetään tälle verkkosivulle ennen tapahtumaa ja sen jälkeen. Järjestäjät varaavat oikeuden muutoksiin.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on päättynyt 16.9.2022. Kahvitarjoilu on tarjolla vain ennakkoon ilmoittautujille.

Valokuvia tapahtumasta julkaisevat tapahtuman järjestäjät ja median edustajat verkkosivuilla, lehdissä, kirjoissa ja muissa julkaisuissa

Kangasniemen kunta tukee tapahtuman järjestämistä kohdeavustuksella.


LISÄTIETOJA TAPAHTUMASTA

Laitisten Sukuseura ry: Jouko Laitinen (050 523 6575, joukolai@welho.com)

Tissarin Sukuseura ry: Veikko Tissari (040 575 8741, veikko.tissari@hotmail.com)


Lehdistötiedote 6.9.2022: Sukuseurat kutsuvat tutustumaan omiin sukujuuriin, avaa pdf
Lehdistötiedote 15.6.2022, avaa pdf

Uutisia ja lehtijuttuja Sukujuuret tutuiksi -tapahtumasta sekä tapahtuman järjestäjistä

1) Kangasniemi on sukuhistoriallisesti varsin erikoislaatuinen ja kiinnostava pitäjä. Sukujuuret tutuiksi -tapahtuma järjestetään syyskuussa Kangasniemellä. Kangasniemen Kunnallislehti, verkkolehti 20.4.2022.

2) Kangasniemi on sukuhistoriallisesti varsin erikoislaatuinen ja kiinnostava pitäjä. Kangasniemen Kunnallislehti 21.4.2022, s. 6–7.

3) Varpu Tissari & Jouni Kakkonen (toim.) 2022. Sukuseurat innostavat selvittämään sukujuuria ja tarjoavat monipuolista toimintaa. Tarinat ovat sukuharrastuksen suola. Kangasniemen Kunnallislehti 18.8.2022, s. 8, sekä Kangasniemen kunnallislehti, verkkolehti 20.8.2022.

4) Jouni Kakkonen & Varpu Tissari (toim.) 2022. Sukujuurien selvittäminen koukuttaa. Sukella sukusi historian syövereihin. Kangasniemen Kunnallislehden verkkolehti 6.9.2022 (pitkä juttu).

5) Jouni Kakkonen & Varpu Tissari (toim.) 2022. Sukujuurien selvittäminen koukuttaa. Kangasniemen Kunnallislehti 8.9.2022, s. 6. (lyhyt juttu).

LÄHTEITÄ KANGASNIEMEN ALUEEN SUKUJA TUTKIVILLE

- Luettelo Kangasniemen sukuja käsittelevästä kirjallisuudesta (koonnut Veikko Hokkanen), avaa pdf


LINKIT TAPAHTUMAN JÄRJESTÄJIEN VERKKOSIVUILLE JA ESITTEISIIN
Kangasniemen Salmenkylässä sijaitsevan Tissarin tilan kunniakirja vuodelta 1983. Kuvaaja: Veikko Tissari 1988. Klikkaa tästä nähdäksesi kunniakirjan isokokoisena.