Sukujuuret tutuiksi -tapahtuma 24.9.2022 Kangasniemellä

Kangasniemen kunnantalolla järjestetään kaikille avoin ja ilmainen Sukujuuret tutuiksi -tapahtuma lauantaina 24.9.2022 klo 10.30–17.30. Tapahtuman järjestävät Laitisten, Liikasten, Liukkosten, Lukkaristen, Marttisten ja Tissarin sukuseurat yhteistyössä Suur-Savon Sukututkimusyhdistyksen kanssa.

Päivän tärkeimpänä tavoitteena on lisätä ihmisten kiinnostusta sukujuuriensa selvittämiseen ja tuoda esiin, miten sukuseurat ja sukututkimusyhdistys voivat auttaa ja tukea tiedon löytämisessä. Esitelmistä saa tietoa sekä asiakirjoihin perustuvasta perinteisestä sukututkimuksesta että dna-testien hyväksikäyttöön perustuvasta ns. geneettisestä sukututkimuksesta. Lisäksi voi tutustua sukuseurojen ja sukututkimusyhdistyksen toimintaan ja liittyä sukuseuran jäseneksi sekä saada tietoa esivanhemmistaan tai ainakin neuvoja sukujuuriensa selvittämiseen. Päivän aikana saa myös vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
  1. Mistä aloittaa, jos haluaa selvittää omia sukujuuriaan ja millaisia lähteitä siihen on tarjolla?
  2. Mitä hyötyä dna-testeistä voi olla suvun varhaishistorian ja sukulaisuussuhteiden selvittämisessä?
  3. Millaisia tavoitteita sukuseuroilla on ja mitä ne voivat tarjota jäsenilleen?

Kangasniemellä on asunut 1500-luvulta lähtien tapahtuman järjestäjien sukuihin kuuluvia ihmisiä. ”Avioliittojen kautta kangasniemeläisten sukujen kesken on syntynyt niin paljon sukusiteitä, että enemmistöllä Kangasniemen asukkaista ja paikkakunnalta pois muuttaneista on näihin sukuihin kuuluvia esivanhempia.” (Kangasniemen Kunnallislehti 20.4.2022)

Sukujuuret tutuiksi -tapahtuma 24.9.2022

Kangasniemen kunnantalolla (Otto Mannisen tie 2, Kangasniemi)

ALUSTAVA

10.30 Kunnantalon ovet ja esittelypisteet avautuvat yleisölle

10.30–12.00 Kunnantalon aulassa:

Mahdollisuus tutustua sukuseurojen ja sukututkimusyhdistyksen esittelypisteisiin ja liittyä jäseneksi. Myytävänä on sukukirjoja ym. myyntituotteita. (Varaathan mukaan käteistä.)

12.00–13.30 Kangasniemi-salissa:

Sukuseurojen ja Suur-Savon Sukututkimusyhdistyksen toiminnan esittely

13.30–14.00 Kahvitauko (vapaaehtoinen kahvimaksu)

14.00–16.00 Kangasniemi-salissa asiantuntijaesitelmät:

FM Olli Liikanen: Tietoisku perinteisestä sukututkimuksesta
Miten sukututkimuksessa pääsee alkuun? Mitä kirkonkirjat, henkikirjat ja perukirjat kertovat esivanhempien elämästä? Millaista lisävalaistusta voi hakea oikeuksien pöytäkirjoista, lääninhallitusten arkistoista ja muista aineistoista?

FM Ari Kolehmainen, ammattisukututkija (Suku- ja historiapalvelu Menneen jäljet): Kangasniemen sukujen isälinjojen vaiheita ja keskinäisiä yhteyksiä
Onko Kangasniemen sukujen asutushistoriallisella taustalla jotain yhteistä? Mistä päin Kangasniemeä on asutettu ja onko Kangasniemen seudulta löydettävissä asutushistoriallisia sukujen "ryppäitä"?

16.00–16.45 Kunnantalon aulassa:

Mahdollisuus tutustua sukuseurojen ja sukututkimusyhdistyksen esittelypisteisiin ja liittyä jäseneksi. Myytävänä on sukukirjoja ym. myyntituotteita (Varaathan mukaan käteistä.)

16.45–17.45 Hautausmaakierros (Kangasniemen vanha hautausmaa, Kirkkoniementie 2)

Lopullinen ohjelma ja lisätietoja päivitetään tälle tapahtuman verkkosivulle. Järjestäjät varaavat oikeuden muutoksiin.
Ilmoittautuminen tapahtuu tällä verkkosivulla 1.9. julkaistavan ilmoittautumislomakkeen kautta 1.9.-16.9.2022. Ilmoittautumiset kerätään kahvitarjoilun mitoittamista varten.
Valokuvia tapahtumasta julkaisevat tapahtuman järjestäjät ja median edustajat verkkosivuilla, lehdissä, kirjoissa ja muissa julkaisuissa

Kangasniemen kunta tukee tapahtuman järjestämistä kohdeavustuksella.

LISÄTIETOJA TAPAHTUMASTA

Laitisten Sukuseura ry: Jouko Laitinen (050 523 6575, joukolai@welho.com)

Tissarin Sukuseura ry: Veikko Tissari (040 575 8741, veikko.tissari@hotmail.com)

Lehdistötiedote 15.6.2022, avaa pdf

Uutisia ja lehtijuttuja Sukujuuret tutuiksi -tapahtumasta sekä tapahtuman järjestäjistä

1) Kangasniemi on sukuhistoriallisesti varsin erikoislaatuinen ja kiinnostava pitäjä – Sukujuuret tutuiksi -tapahtuma järjestetään syyskuussa Kangasniemellä (Kangasniemen Kunnallislehti 20.4.2022)

LINKIT TAPAHTUMAN JÄRJESTÄJIEN VERKKOSIVUILLE
Kangasniemen Salmenkylässä sijaitsevan Tissarin tilan kunniakirja vuodelta 1983. Kuvaaja: Veikko Tissari 1988. Klikkaa tästä nähdäksesi kunniakirjan isokokoisena.