Sukujuuret tutuiksi -tapahtuma 24.9.2022

Kangasniemen kunnantalolla (Otto Mannisen tie 2, Kangasniemi)

Ohjelma (päivitetty 24.9.2022)

10.30 Kunnantalon ovet ja esittelypisteet avautuvat yleisölle

10.30–16.45 Kunnantalon aulassa:

Mahdollisuus tutustua sukuseurojen ja sukututkimusyhdistyksen esittelypisteisiin ja liittyä jäseneksi. Myytävänä on sukukirjoja ja muita tuotteita (käteismaksu.) Kangasniemen kotiseutuyhdistyksellä on myös esittelypiste.

12.00–13.30 Kangasniemi-salissa:

Sukuseurojen ja Suur-Savon Sukututkimusyhdistyksen esittelyt ja sukutilakunniakirjan luovutus (ProAgria Etelä-Savo ry), puheenjohtajana Jouni Kakkonen, Laitisten Sukuseura

Veikko Tissari: Tissarin Sukuseura, esitys (avaa pdf) ja julkaisuja (avaa pdf)

Jouko Marttinen: Marttisten sukuseura, esitys (avaa pdf) ja julkaisuja (avaa pdf)

Maarit Tillman-Leino: Liikasten sukuseura, esitys (avaa pdf) ja julkaisuja (avaa pdf)

Juhani Laitinen: Laitisten Sukuseura, esitys (avaa pdf) ja julkaisuja (avaa pdf)

Sukutilakunniakirjan luovutus Seppo ja Kirsi Laitiselle, toimitusjohtaja Heikki Pahkasalo, ProAgria Etelä-Savo ry

Olli Lahtinen: Liukkosten sukuseura, esitys (avaa pdf) ja julkaisuja (avaa pdf)

Timo Lukkarinen: Lukkarinen-Lukkari sukuseura, esitys (avaa pdf) ja julkaisuja (avaa pdf)

Veikko Hokkanen: Suur-Savon Sukututkimusyhdistys
, esitys (avaa pdf) ja julkaisuja (avaa pdf)

13.30–14.15 Kahvitauko

Kahvitarjoilu (vapaaehtoinen kahvimaksu) on saatavissa kahvilipulla, joka on jaettu aulan ilmoittautumispisteellä ennakkoon ilmoittautuneille. Muille osallistujille: vinkkejä ravintoloista ja kahviloista on ohjelman lopussa.

14.15–16.15 Asiantuntijaesitelmät (Kangasniemi-sali),
puheenjohtajana Jouni Kakkonen, Laitisten Sukuseura

14.15–15.15 FM Olli Liikanen: Tietoisku perinteisestä sukututkimuksesta, esitys (avaa pdf) (Salasana kerrotaan tapahtumassa.)

Miten sukututkimuksessa pääsee alkuun? Mitä kirkonkirjat, henkikirjat ja perukirjat kertovat esivanhempien elämästä? Millaista lisävalaistusta voi hakea oikeuksien pöytäkirjoista, lääninhallitusten
arkistoista ja muista aineistoista?

FM Olli Liikanen on toiminut matemaattisten aineiden opettajana yli 20 vuotta. Sukututkimuksen Olli aloitti lukioiässä ja on jatkanut harrastuksen parissa siitä pitäen. Sukuseuraan liittyminen tehosti tutkimusta entisestään, sillä seuraan sattui liittymään samoihin aikoihin pari muutakin sukututkimusintoilijaa. Yhdessä on ollut ja on yhä mukavaa tehdä loma-aikoina matkoja Kansallisarkiston toimipaikkoihin ja kaupunginarkistoihin ja järjestää samalla tapaamisia arkistopaikkakunnan lähellä asuvien sukuseuran jäsenten kanssa. Yhteiset tutkimus-, setvimis- ja rupattelutuokiot ovat antoisia ja opettavaisia. Sukututkimuksen ohella Olli harrastaa fagotin- ja huilunsoittoa.

Ollin kokemuksia ja mietteitä sukututkimuksesta voi kuunnella Yle Areenasta, vuonna 2016 nauhoitetun Kaksi osaa uutta sukututkimusta -ohjelmasarjan ensimmäisestä jaksosta: https://areena.yle.fi/podcastit/1-3187208.

15.15–16.15 FM Ari Kolehmainen, ammattisukututkija (Suku- ja historiapalvelu Menneen
jäljet
): Kangasniemen sukujen isälinjojen vaiheita ja keskinäisiä yhteyksiä, esitys (avaa pdf) (Salasana kerrotaan tapahtumassa.)

Onko Kangasniemen sukujen asutushistoriallisella taustalla jotain yhteistä? Mistä päin Kangasniemeä on asutettu ja onko Kangasniemen seudulta löydettävissä asutushistoriallisia sukujen "ryppäitä"?

FM Ari Kolehmainen on toiminut päätoimisena ammattisukututkijana vuodesta 2018 alkaen omassa yrityksessään Suku- ja historiapalvelu Menneen jäljet. Kolehmaisen vahvimmat osa-alueet ovat savolaisissa ja savolaisperäisissä suvuissa, sukujen alkuvaiheiden selvittämisessä ja geneettisen sukututkimuksen hyödyntämisessä perinteisen sukututkimuksen tukena. Ari Kolehmainen kiinnostui sukunsa vaiheista jo ala-asteiässä ja aloitti 18-vuotiaana konkreettisen sukututkimuksen tekemisen. Ensimmäisinä vuosina hän selvitti laaja-alaisesti isänsä sukua, Kolehmaisia. Ari on käyttänyt alusta alkaen alkuperäisiä lähteitä sukututkimusta tehdessään. Myöhemmin hänen kiinnostuksensa on laajentunut myös geneettiseen sukututkimukseen, ja vuonna 2014 Ari käynnistikin Kolehmaisten DNA-projektin. Sen myötä Ari Kolehmainen alkoi hyödyntää geneettisen ja perinteisen sukututkimuksen tuloksia myös muissa projekteissaan.


16.15–16.45 Kunnantalon aulassa:

Mahdollisuus tutustua sukuseurojen ja sukututkimusyhdistyksen esittelypisteisiin ja liittyä jäseneksi. Myytävänä on sukukirjoja ym. myyntituotteita (Käteismaksu) Kangasniemen kotiseutuyhdistyksellä
on myös esittelypiste.


16.45–17.45 Hautausmaakierros (Kangasniemen vanha hautausmaa, Kirkkoniementie 2)

Pyydämme, että kirkolle siirtyvät vain liikuntarajoitteiset autolla ja muut kävellen.
Kokoontuminen ryhmiin kirkon eteläpuolelle isojen portaiden luo.
Ravintolat ja kahvilat:
Pizzeria Kebab Tabasco (Otto Mannisen tie 6), Kahvila Irastop (Keskustie 1) sekä Oluthuone Pikku Päkä (Keskustie 1). Lisäksi muita ruokapaikkoja ja kahviloita 1–2 km:n päässä keskustasta.